BACAK EGZERSİZLERİ


SQUAT
(HALTER SIRTTA ÇÖKÜŞ)

     Barbell omuzların üzerine yerleştirilir. Vücut dik ve ayak açıklıkları omuz genişliği kadardır. Bu konumda nefes alınarak, vücut öne eğilmeden, yere doğru, bacaklar ve yer arasında 90 derecelik bir açı oluşturuncaya kadar çömelme yapılır, nefes vererek tekrar dik konuma, başlangıç durumuna dönülür. Dikkat edilmesi gereken husus; için,vücut dikliğini muhafaza etmek ve öne doğru eğilmemek şarttır. Ayrıca bacak kaslarının hiç gevşetilmeden tam bir konsantrasyon ile hareketi devam ettirmek çok önemlidir. Hareketi uygularken bacaklar arasındaki mesafe, kas guruplarının farklı kısımlarının çalışmasını sağlar. Eğer hareket,bacaklar tamamen kapalı durumda yapılırsa,üst ve dış bacak kasları, bacaklar omuz genişliğinden daha açık ve ayak burunları dışa dönük durumda çalışılırsa, iç bacak kasları daha etkili çalışır. Bunun dışında, hareket, topuklar altına 5 cm kalınlığında bir platform koyularak yapılırsa, üst bacak kasları etkili çalışmakla birlikte, büyük kalça kaslarının üzerindeki etkisi azalır. Eğer kalça kaslarının tamamen çalıştırılması istenirse, hareketi yaparken ayaklar tamamen düz bir platform üzerinde olmalıdır.

HACK SQUAT
(MAKİNEDE ÇÖKÜŞ)

     Bu hareket, özel olarak geliştirilmiş ve Hack Squat adı verilen bir makinede uygulanır. Omuzların yerleştirildiği özel donanımlar ve ayakların 35-45 derecelik açı yaptığı platform, çalışmak için gerekli özelliklerdir. Omuzlar ilgili yerlere yerleştirilir. Ayak mesafesi omuz genişliği kadardır. Bu durumda omuzlarda hissedilen ağırlıkla, başlangıç durumundan itibaren nefes alınarak, kalça yerle 90 derecelik bir açı yapıncaya kadar çömelme hareketi yapılır ve bacak kaslarındaki kontrol ve kasılma bütün hareket boyunca devam ettirilir. Dikkat edilmesi gereken husus; hareketi yavaş ve kontrollü ve bele fazla yük bindirmeden, dik konumda uygulamaktır. Hareket sırasında ayaklar arasındaki mesafe ve ayak parmaklarının içe ve dışa dönük oluşu, farklı kas gruplarını çalıştırır. Buna göre; ayaklar kapalı olursa, dış ve üst kaslar, ayaklar açık ve parmaklar dışa dönük olursa iç bacak kasları daha çok etkilenir.

LEG PRESS
(MAKİNEDE AYAK İTİŞ)

     "Leg Press" ismi verilen özel bir makinede uygulanır. Tamamen yatay pozisyonda, oturarak,veya 45 derecelik bir açıyla çalışma olanakları vardır. Sırt tamamen döşemeye yapışık,bacaklar gövde ile 90 derecelik bir açı yapacak şekilde ve ayaklar, ayak dayama platformuna tamamen dayalı durumda, nefes almak suretiyle,dizler göğse doğru indirilir.Nefes vererek,bacaklar tamamen düzelene kadar ağırlık yukarıya itilir. Dikkat edilmesi gereken husus; hareket esnasında sırtın sabit kalması,sağa sola oynatılmaması ve hareketin yavaş ve kontrollü uygulanmasıdır. Hareket değişik kas guruplarını ihtiyaca göre çalıştırma olanağı da sağlar. Ayaklar arası mesafe kapalı olursa, bacakların üst ve dış kısımları, eğer ayaklar açık ve ayak burunları dışa dönük olursa, iç bacak kasları daha çok çalışır.

LEG EXTENSION
(MAKİNEDE ÖN BACAK)

     Leg Extension adı verilen özel makinede uygulanır. Oturma platformuna, vücut arka döşemeye sıkıca yaslanarak, yanlardaki el tutamaklarından iki el ile tutularak oturulur. Ayaklar, makinenin ön kısmında bulunan özel cihazın alt kısmına, ayak burunları yukarıya bakacak şekilde yerleştirilir. Vücut dikliğini koruyarak, nefes vermek suretiyle, bacaklar düzelinceye kadar, ağırlık plakaları yukarıya doğru kaldırılır. Dizler tamamen kilitlenince birkaç saniye bu pozisyonda beklenir ve sonra nefes vermek suretiyle, başlangıç durumuna gelinir. Dikkat edilmesi gereken husus; hareketin hızlı ve darbeli yapılmaması ve gövdenin sabit tutulmasıdır.

LYING LEG CURL
(MAKİNEDE ARKA BACAK)

     Leg Curl ismi verilen özel makinada uygulanır. Makina üzerine vücut tamamen intibak edecek şekilde uzanılır ve ellerle tutma kulplarından tutulur. Bacaklar dizlerin bitiminden itibaren makine dışında olmak üzere, ayaklar topuk kısımlarından özel ağırlık kaldırma aparatına yerleştirilir. Nefes vererek kalça istikametine doğru bacaklar bükülür ve kalçaya en yakın mesafeden tekrar geriye,bacaklar düzelinceye kadar nefes alarak indirilir. Dikkat edilmesi gereken husus; hareket sırasında kalçanın ve gövdenin döşemeye tamamen yapıştırılması ve hareketin, bacak kaslarını tamamen kontrollü ve iyice kasarak yapılmasıdır.

BARBELL LUNGE
(HALTERLE ÖNE BACAK AÇMA)

     Barbell omuzların arka kısmına gelecek şekilde sırta alınır. Normal duruş pozisyonunda bir bacak bir adım mesafesinde öne atılır, diğer bacak parmak uçları yerde kalacak şekilde sabittir. Öne atılan bacak kaslarının gücü ile tekrar başlangıç durumuna dönülür ve aynı hareket diğer bacakla tekrarlanır. Dikkat edilecek husus; Bacaklar sıra ile öne atıldığında nefes almak, geriye gidilirken nefes vermek ve vücudun dikliğini hareket sonuna kadar korumaktır.

STANDING LEG CURL
(MAKİNEDE AYAKTA ARKA BACAK)

     Standing Leg Curl denilen özel makinada uygulanır. Ayakta duruş pozisyonunda ve yüz makinaya bakacak şekilde, bir bacak, topuk üzerine isabet eden kısımdan özel bobine takılır. Bu sırada gövde hafif öne eğik ve ellerle makinanm tutma kulplarından tutularak, bacak kalça yönüne doğru bükülür, bu bükülme noktasından yine kontrollü ve yavaşça tekrar başlangıç durumuna dönülür. Hareket sırasında dikkat edilecek husus; bacağı yukarı bükerken nefes verilir, geriye indirirken nefes alınır ve hareket bitene kadar kaslardaki kontrol hiç bırakılmaz ve her iki bacakla eşit olarak yapılır. Bu hareket yeni geliştirilen ve oturularak uygulanan ve " Sitting Curl " adı verilen makinada da kolayca yapılabilir.

LEG ADDUCTION
(MAKİNEDE İÇ BACAK)

     Bir ağırlık istasyonunda özel bir aparatla ayak bileğine bağlanan ağırlık plakalarının, dış kısımdan vücuda ve içe doğru, bacağın çekilmesi ile uygulanır. Bu hareket aynı zamanda resimde görülen Adductor denilen bir makinede, her iki bacağı dışarıdan içeriye doğru, bacakları kapatmak ve iç bacak kaslarını sıkıştırmak suretiyle de yapılabilir. Bacaklar içe doğru getirilirken nefes verilir, dışarıya doğru ise nefes alınır. Hareketin çok tekrarlı yapılması iç bacak kaslarının çabuk form kazanmasını sağlar.

LEG ABDUCTION
(MAKİNEDE DIŞ BACAK)

     Özel bir ağırlık istasyonunun ayak bileğine takılan aparatını, gövde yanından dışa doğru çekmek suretiyle uygulanır. Bu hareket, Abductor adı verilen özel bir makinede, oturma pozisyonunda bacaklar kapalı durumdan dışarıya doğru açılarak da uygulanabilir. Bacaklar dışa doğru kontrollü ve dış bacak kasları gergin tutularak, nefes vermek suretiyle hareket ettirilir ve nefes alarak yine başlangıç durumuna, yani her iki bacağın birleştirildiği pozisyona dönülür.' Basen denilen, dış yan bacak kasları bu hare-' ketle inceltilerek form kazandırılabilir.

SIDE TO SIDE LUNGE
(HALTERLE YANA BACAK AÇMA)

     Barbell omuzların arka kısmına gelecek şekilde sırta alınır. Normal duruş pozisyonunda bir bacak bir adım mesafesinde yana atılır, diğer bacak parmak uçları yerde kalacak şekilde sabittir ve gergindir. Yana atılan bacak kaslarının gücü ile tekrar başlangıç durumuna dönülür ve aynı hareket diğer bacakla tekrarlanır. Dikkat edilecek husus; Bacaklar sıra ile yana atıldığında nefes almak, yana gidilirken nefes vermek ve vücudun dikliğini hareket sonuna kadar korumaktır.

GLUTEUS KICK BACK
(MAKİNEDE BACAK GERİ İTİŞ)

     "Gluteus Kıck Back " denilen özel makinada arka bacağa baskı yapan bir ağırlık aparatı, kalçanın gücüyle mümkün olduğunca geriye doğru kaldırılarak uygulanır ve kalça kasları hiç - gevşetilmeden tekrar başlangıç durumuna kontrollü ve yavaşça dönülür. Arka bacak ve kalçaların forma sokulması için çok gerekli bir egzersizdir.

SITTING LEG PRESS
(MAKİNEDE OTURARAK BACAK İTİŞ)

     "Sitting Leg Press" ismi verilen özel bir makinede uygulanır. Tamamen sırt dayalı pozisyonda oturularak, dizler göğüse yakın pozisyondan nefes verilerek tamamen bacaklar tamamen düzelinceye kadar ağırlık platformu öne itilir, tekrar yavaş ve kontrollü olarak ve bacak kasları gevşetilmeden nefes alınarak başlangıç durumuna dönülür.

      

     Sayfayı Kapat                                     www.celebispor.com                                 Yukarı